Dag van het Franse Gat

Onthulling bouwbord

Informatiemarkt ‘Wijk aan de slag’ trekt veel bezoekers
Bouwbord onthuld

Zaterdag 3 juli organiseerde Patrimonium samen met de gemeente Veenendaal en partners in de wijk een informatiemarkt voor alle bewoners in het Franse Gat. Er kwamen ruim 200 bezoekers op af. Een diverse groep: huurders van Patrimonium, van de Veenendaalse Woningstichting en eigenaren van woningen in de wijk. Allemaal wilden ze meer weten over de vernieuwingsplannen van Patrimonium en van de gemeente.

Stand van Patrimonium druk bezocht
Er was een gezamenlijke sessie waarin bezoekers hoorden over de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de nieuwbouw en de inrichting van de openbare ruimte in de wijk. En er waren stands met informatie over de energietransitie en de stedenbouwkundige plannen. Een stand van welzijnsorganisatie Veens en één van Patrimonium. Die laatste werd druk bezocht.

Veel vragen gingen over hoe de nieuwbouwwoningen er uit komen te zien, over de grootte van de toekomstige tuinen, over de hoogte van de appartementsgebouwen en wat je als eigenaar aan verduurzaming van je huis kan doen. Ook waren er vragen over onderwerpen die voor huurders van Patrimonium belangrijk zijn. Zoals de hoogte van de huren van de nieuwbouw, of je met één keer verhuizen ook direct naar de nieuwbouw kan en hoe het zoeken naar een andere woning in zijn werk gaat. Op veel vragen konden medewerkers van Patrimonium en van de gemeente al antwoord geven. Op andere nog niet. Gewoonweg omdat de plannen nog niet helemaal klaar zijn.

Wisselende reacties
Bij de uitgang kreeg iedere bezoeker een plantje mee naar huis. Daar hoorden we reacties op de plannen en op de informatiedag. Voor de één kan de uitvoering van de sloop en nieuwbouwplannen niet snel genoeg beginnen. Voor de ander mag het nog wel even duren of liever helemaal niet. De ene bezoeker hoopte tijdens de dag meer zekerheid en duidelijkheid te krijgen, voor de ander liggen de plannen al heel erg vast en is er nauwelijks nog mogelijkheid voor inspraak. Een ding is duidelijk: alle bewoners van het Franse Gat zijn heel gehecht aan hun wijk en hun buurt.

Waardevolle informatie
De reacties en alle vragen, zijn voor Patrimonium en de gemeente waardevolle informatie. Over de wensen voor de nieuwbouw, over de zorgen voor de veiligheid en leefbaarheid tijdens de sloop en de nieuwbouw. En, over de behoefte aan communicatie en ondersteuning van huurders en eigenaren. Dit nemen Patrimonium en de gemeente mee in de verdere uitwerking en voorbereiding van de plannen.

Bouwbord onthuld
Na afloop van de informatiemarkt liepen we samen met Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Patrimonium, en wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Engbert Stroobosscher, naar de hoek van de Rondweg-West/Dr. Slotemaker de Bruïnestraat. Daar onthulden zij samen een bouwbord en plantten allebei een plantje om de entree naar het Franse Gat alvast een beetje groener en vrolijker te maken. En om de samenwerking tussen de gemeente en Patrimonium te benadrukken. De vernieuwingsplannen van Patrimonium voor de vele huurwoningen in de wijk, biedt de gemeente kansen om iets te doen aan vergroening, klimaatadaptatie, verbeteren van de openbare ruimte en het versterken van de sociale basis. Daarin trekken we de komende jaren samen op.

Bekijk hier de presentatie getoond tijdens de gezamenlijke sessie. 

Infomarkt gezamenlijke sessie