Samen aan de slag in het Franse Gat

Start vernieuwing zuidelijke deel van de wijk

Maandag 24 oktober startte het eerste sloop- en nieuwbouwproject in deelplan Zuid van het Franse Gat. In de Mr. Heemskerkstraat worden de eerste 20 eengezinswoningen afgebroken en begin 2023 weer teruggebouwd. Veenvesters en de gemeente zetten samen met wijkbewoners stappen naar een gezonde, duurzame en veilige wijk waar het prettig wonen, werken en leven is. Een moment om bij stil te staan.

Bijzondere samenwerking gemeente en Veenvesters
Bij de vernieuwing werken de gemeente Veenendaal en Veenvesters intensief samen. Waarbij de woningcorporatie zorgt voor de vernieuwing van de woningen en de gemeente voor de vernieuwing van de openbare ruimte. Om duidelijke afspraken te maken over de samenwerking, taken, rollen, verantwoordelijkheden en financiën tekenden wethouder Engbert Stroobosscher namens de gemeente en directeur Trees van Haarst namens Veenvesters op 24 oktober in het Wijkhuis een samenwerkingsovereenkomst.

Buren nemen dakpannen in ontvangst
Aansluitend startte Veenvesters, samen met de (oud-)bewoners, buren en ambassadeurs van de wijk, de sloop van de eerste 20 woningen aan de Mr. Heemskerkstraat 26-64.  De sloop is circulair. Dat betekent dat het sloopbedrijf de woningen zorgvuldig afbreekt zodat nog goede materialen
hergebruikt kunnen worden. Denk aan deuren, ramen, sanitair, dakpannen, tuintegels en schuttingen. Enkele buren lieten weten graag de goede dakpannen te willen hergebruiken. Zij namen op 24 oktober symbolisch de eerste dakpannen in ontvangst uit handen van Trees van Haarst, de directeur-bestuurder van Veenvesters en wethouder Engbert Stroobosscher.

Nieuwe huurwoningen eind 2023 klaar
De bewoners van de 20 sloop-nieuwbouw eengezinswoningen aan de Mr Heemskerkstraat zijn tijdelijk of permanent verhuisd naar een (huur)woning in de wijk of ergens binnen Veenendaal. De bewoners die terug willen keren, krijgen naar verwachting eind 2023 de sleutels van hun nieuwe huis aan de Mr. Heemskerkstraat.

289 nieuwe sociale huurwoningen in deelplan Zuid
Veenvesters kan niet alle 1.100 woningen in één keer aanpakken. De vernieuwing van de wijk gaat maximaal twintig jaar duren. Het Franse Gat is hiervoor gesplitst in drie delen met ieder een eigen aanpak: deelplan Rand, deelplan Zuid en deelplan Noord. De Mr. Heemskerkstraat ligt in deelplan Zuid. Het plan is om in dit deel de komende jaren 249 sociale huurwoningen in fasen af te breken. De gemeente en Veenvesters hebben afgesproken hier 436 woningen voor terug te bouwen: 289 sociale huurwoningen, 25 middenhuur woningen en 122 koopwoningen in de vrije sector. Zowel appartementen als eengezinswoningen, allemaal energiezuinig. Doordat we slopen en nieuw bouwen, bieden we  bewoners de mogelijkheid om in één keer te verhuizen naar de nieuwbouw.