Struikroven Franse Gat groot succes

Afgelopen zaterdag struikroofden zo’n 80 inwoners van Veenendaal groen uit tuinen van 38 huurwoningen in het Franse Gat. Deze woningen worden dit najaar gesloopt en maken plaats voor nieuwe toekomstbestendige huurwoningen. Veenvesters en gemeente Veenendaal schakelden Stichting Struikroven in, zodat het groen in deze tuinen een tweede leven krijgt.

Iedereen die gratis planten of struiken kon gebruiken was welkom bij het struikroven, want groen in de tuin of op het balkon is fijn voor vogels, vlinders, bijen én voor de mensen zelf.

Succesvolle dag
Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Veenvesters, gaf het startsein voor het struikroven in het Franse Gat. Enthousiast groef zij samen met oud-bewoonster Willy symbolisch de eerste struik uit. Deze overhandigden zij aan Lisette Niesink van Stichting Struikroven, die er één van de omwonenden blij mee maakte. Daarna was het de beurt aan alle inwoners die stonden te popelen om met hun emmer en schep te gaan struikroven. Er werd van alles geroofd: van vijgenbomen, aardbeienplanten tot grondbedekkers. Zelfs kleine bomen en hagen werden meegenomen. Tegen 14:00 uur was het bruikbare groen nagenoeg op en keerden veel deelnemers tevreden terug naar huis met mooie aanwinsten voor hun tuinen en balkons.

Het Franse Gat vernieuwt
De komende jaren vernieuwt Veenvesters 1.100 huurwoningen in het Franse Gat. Aan de Mr. Heemskerkstraat en Dr. Colijnstraat komen duurzame en toekomstbestendige huurwoningen en daarom worden de huizen die hier nu staan gesloopt. In de tuinen van deze 38 huizen stonden mooie planten, struiken en bloemen die uitgegraven kon worden.
Trees van Haarst: “Mooi dat we het groen op deze manier een tweede leven geven. Zo dragen we gezamenlijk bij aan de biodiversiteit en circulariteit in de wijk.” Elk jaar gaan er in Nederland duizenden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat er gesloopt of gerenoveerd wordt in woonwijken. En dat is zonde!

Volg de ontwikkelingen in het Franse Gat
Op de hoogte blijven van de bouw? Download de Franse Gat BouwApp. Meer weten over Struikroven? Op struikroven.nl staat alle informatie.