Vernieuwing Franse Gat van start

Bewoners onthullen bouwbord renovatie Thorbeckesingel

Woensdagmiddag 23 september werd het startsein gegeven voor de renovatie en verduurzaming van 48 appartementen aan de Thorbeckesingel 61-108 in Veenendaal. De jongste en de langst wonende bewoner van de twee flats onthulden samen het bouwbord op de gevel. De renovatie is het eerste project van Patrimonium woonservice voor de vernieuwing van 1.100 woningen in het Franse Gat. Onderhoudsbedrijf elk® voert de komende maanden de werkzaamheden uit.

Renovatie en verduurzaming
De twee flats aan de Thorbeckesingel zijn toe aan een opknapbeurt. Bewoners hebben last van vocht en schimmel in hun woning. En er zijn klachten over tocht. Daar doet Patrimonium samen met onderhoudsbedrijf elk® nu wat aan. Waar dat nog niet is gebeurd, isoleren zij de woningen en de portieken. De kozijnen in de voorgevel worden vervangen en ieder appartement krijgt mechanische ventilatie. De keuken en de badkamer worden vernieuwd, en waar nodig ook het toilet. Bewoners kunnen daarbij kiezen voor een andere indeling. Ook worden de woningen al voorbereid op een aardgasvrije toekomst; er komt een inductiekookplaat in de keuken. Een geschikte pannenset krijgen de bewoners bijgeleverd.

Lees verder onder de foto’s; klik op de foto voor een vergroting

Afgelopen juli stemde een meerderheid van de bewoners in met het renovatievoorstel: ruim 93% ging akkoord met de verduurzaming; 83% met de gewijzigde indeling. Maandag 28 september starten de werkzaamheden. Begin volgende voorjaar is – als alles meezit – de opknapbeurt klaar. Met de energiebesparende maatregelen en de vernieuwde indeling is het straks in de appartementen weer een lange tijd prettig en behaaglijk wonen. “Fijn dat het er straks weer mooi en strak uitziet. De overlast is vervelend, maar neem ik even voor lief”, vertelde een bewoner die niet kan wachten tot zijn woning klaar is.

Patrimonium vernieuwt 1.100 woningen in het Franse Gat
Patrimonium woonservice vernieuwt de komende jaren in het Franse Gat 1.100 woningen. Door renovatie, sloop en nieuwbouw en verduurzaming komen er woningen waarin het prettig en behaaglijk wonen is met energielasten die omlaag kunnen. Er zijn drie deelplannen. In deelplan Rand, waartoe de Thorbeckesingel behoort, gaat Patrimonium aan de slag met renovatie en het energiezuinig maken van flats en eengezinswoningen. In deelplan Noord staat de komende twee jaar herstel en onderhoud op het programma. In deelplan Zuid maakt de corporatie plannen voor renovatie en/of sloop en nieuwbouw.