Viering hoogste punt woningen Mr. Heemskerkstraat in het Franse Gat

Viering hoogste punt woningen Mr. Heemskerkstraat in het Franse Gat

De bouw aan de Mr. Heemskerkstraat in het Franse Gat verloopt voorspoedig. Op dinsdag 11 juli vierden toekomstige bewoners, samen met Veenvesters en ontwikkelaar Roosdom Tijhuis, dat het hoogste punt van de twintig woningen aan de Mr. Heemskerkstraat is bereikt. Vol trots hees bewoonster Christa de Veenvesters vlag naar de top. Zij is één van de bewoners die na de sloop van haar woning terugkeert in de nieuwbouw.

Nadat Martin Companje, directeur van Roosdom Tijhuis, de terugkerende bewoners welkom heette en de bouwers bedankte voor hun inzet, was het tijd voor een koele smoothie en een frietje met een snack.

Energiezuinig en gevelklaar
Op de plek waar voorheen de twintig jaren ’50 woningen stonden, zijn twintig energiezuinige sociale huurwoningen teruggebouwd. De woningen zijn voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en een systeem voor warmte- en koudeopslag.

In dit plan is gekozen te bouwen met kant-en-klaar gevels: gevelklaar. Dat betekent dat de wanden compleet in de fabriek worden gemaakt en rechtstreeks naar de bouw gaan. Martin Companje: “Gevelklaar bouwen is een duurzame oplossing en heeft veel voordelen: de bouwtijd is korter, er is minder afval en minder bouwverkeer. Dit zorgt voor minder overlast in de wijk én is beter voor het milieu.” Eind van het jaar worden de woningen opgeleverd.

Persoonlijke verhuisbegeleiding
De twintig huishoudens die er woonden, waren de eersten die gebruik maakten van het sociaal statuut. Een persoonlijk begeleider van Veenvesters ondersteunde de bewoners bij het zoeken naar een andere woning en het toepassen van de regelingen. Alle bewoners zijn tijdelijk of permanent verhuisd. Sommigen van hen bleven in de wijk, anderen vonden een woning in een ander deel van Veenendaal of een andere gemeente.

Een aantal van de oud-bewoners keert straks terug naar de nieuwbouw. Bewoonster Anne: “Ik vind het heel fijn dat ik weer terug kan keren. Het is heel bijzonder om zo’n bouwproces mee te maken. Regelmatig fiets ik met mijn kinderen langs de bouwplaats om te kijken wat er is veranderd.”

Circulair slopen
De nieuwe woningen aan de Mr. Heemskerkstraat staan in deelgebied 1 van het Franse Gat. Deelgebied 1 is het eerste sloop- en nieuwbouwproject in deelplan Zuid. Eind oktober 2022 startte de sloop van de twintig woningen. De sloop verliep circulair: de woningen werden zorgvuldig afgebroken, zodat nog goede materialen hergebruikt konden worden. Voor de direct omwonenden was er een sloop-outlet. Zij kregen de gelegenheid om hier materialen voor hergebruik op te halen.

Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Veenvesters: “Wij zijn tevreden over het verloop van dit project. De bewonersbegeleiding is goed verlopen, er is nagedacht over het circulaire sloopproces en er wordt op een duurzame en efficiënte manier gebouwd. Dit zorgt voor een minimale overlast in de wijk.”

Blijft op de hoogte met de BouwApp
Wilt u meer informatie over het nieuwbouwproject aan de Mr. Heemskerkstraat? Ga dan naar fransegatvernieuwt.nl. of download de gratis BouwApp in Google Play of de App Store.